Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera)

Ptaki - ptaszarnia

Wyspiarek płowobrzuchy Gallicolumba crinigerato ptak należący do rodziny gołębiowatych. Nazywany jest „gołębiem o krwawiącym sercu” – określenie to wynika z jego charakterystycznego ubarwienia – na piersi widoczna jest krwistoczerwona plama, a reszta ciała jest podobnie wybarwiona jak u gołębia skalnego. Samce i samice są zbliżone pod względem barw. Dorosły wyspiarek płowobrzuchy osiąga średnio wielkość 29 cm. Ptak ten jest bardzo płochliwy, większość czasu spędza w ukryciu, na dnie lasu. W momencie zagrożenia salwuje się ucieczką, biegnąc po ziemi. Na drzewach można go jedynie zobaczyć w okresie lęgów, gdzie zakłada gniazdo. Okres lęgowy przypada prawdopodobnie na porę deszczową; samica składa jedno jajo, które inkubuje 15-18 dni. Pokarmem tego gatunku są owoce, nasiona i bezkręgowce, które zdobywa żerując na dnie lasu. Liczebność gatunku gwałtownie spada z powodu niszczenia lasów tropikalnych oraz odłowów w celach handlowych i na mięso. Można go spotkać w gęstych nizinnych lasach na Filipinach. Jest gatunkiem endemicznym  dla wysp Samar, Leyte, Basilan, Mindanao, Bohol, Dinagat.

 

Wyspiarek płowobrzuchy (Gallicolumba crinigera)