Taraj

Ssaki

Taraj zwany też kotem centkowanym zamieszkuje brzegi rzek, namorzyny, trzęsawiska i lasy tropikalne Azji Południowo-Wschodniej – m.in. Cejlon, Indie i Indonezję. Dorasta do 75 cm, zaś ogon dodatkowo mierzy ok. 30 cm. Jest aktywny głównie nocą i o zmierzchu. Ma mocną budowę ciała, w tym silnie umięśnione kończyny. Środowisko taraja jest ściśle związane z wodą - bardzo dobrze pływa, a jego stopy posiadają błonę pławną ułatwiającą tą czynność. Jego sierść jest szara lub szarooliwkowa w ciemne cętki, natomiast kończyny i ogon są poprzecznie pręgowane. Zewnętrzna warstwa szorstkiego włosia doskonale zatrzymuje wodę, przez co łowiąc ryby nie moknie. Ważnym składnikiem ich diety są ryby. Polują na nie przyczajone na brzegu lub brodząc w wodzie. Ofiarami tych kotów padają także gryzonie, ptaki, mięczaki, węże czy żaby.

EEP
Taraj