Turako rdzawy (Tauraco porphyreolophus)

Ptaki - ptaszarnia

Od innych gatunków turaków odróżnia turako rdzawego niemal całkowity brak zielonych piór oraz większy dziób. Dzięki obecności zawierającej miedź turacyny, lotki u turako mają czerwony odcień. Głównym składnikiem jego diety są owoce i pąki drzew. W okresie lęgowym, który w środowisku naturalnym odbywa się od VIII do II, partnerzy wspólnie budują gniazdo. Samica składa w nim od 2 do 4 jaj, które wysiadują wspólnie przez 21-23 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 3 tygodniach  od wyklucia. Zdolność do lotu uzyskują ok. 2 tygodnie później. Gatunek wpisany został do II Załącznika Konwencji Waszyngtońskiej CITES.

CITES
Turako rdzawy (Tauraco porphyreolophus)