Waran mangrowy /Varanus indicus/

Gady - jaszczurki

Waran mangrowy zwany też indyjskim, jest gatunkiem zamieszkującym wyspy Mikronezji oraz Północną Australię. Jego środowiskiem życia są nadbrzeżne tropikalne lasy w tym namorzyny, tereny podmokłe oraz brzegi rzek. Waran ten charakteryzuje się posiadaniem stosunkowo długiej głowy i szyi oraz ogona, który jest średnio 1,5 raza dłuższy od tułowia. Grzbietowa część ciała jest ciemna i posiada zmienny cętkowany wzór, zaś cętki o różnych rozmiarach w kolorach od białego do żółtego. Warany mangrowe żywią się małymi ssakami, ślimakami, ptakami i ich jajami, innymi jaszczurkami, młodymi żółwiami i rozmaitymi owadami. Samica składa przeciętnie 4-6 jaj, a ich inkubacja trwa około 180 dni.

 

Waran mangrowy /Varanus indicus/