Żółw stepowy (Testudo horsfieldii)

Gady - żółwie

Występowanie i biotop: wschodnie wybrzeże Morza Kaspijskiego, Azja Centralna i Południowo-Zachodnia. Zamieszkuje otwarte stepy i półpustynie. Spożywa pokarm pochodzenia roślinnego z niewielkim dodatkiem mięsnym. Dojrzałość płciową osiąga pomiędzy 7. a 10. rokiem życia. Samica wykopuje dołek w piasku, w którym składa 2-6 owalnych jaj. Młode wykluwają się po 80-110 dniach, w zależności od temperatury. Posiada czteropalczaste kończyny. Karapaks dorosłych osobników osiąga długość 29 cm. Samice są większe od samców.

Gatunek obecnie przebywa na zapleczu.

Żółw stepowy (Testudo horsfieldii)