Anakonda żółta

Gady - węże

Anakonda żółta (Eunectes notaeus)

Występuje w Ameryce Południowej. Zasiedla podmokłe tereny w tropikalnych lasach deszczowych, podmokłe łąki, bagna i rozlewiska rzek. Jest to mniejszy kuzyn anakondy zielonej - najmasywniejszego węża świata. Dorasta do 3,5 m; ciało jest koloru żółtego, a na grzbiecie posiada czarne, owalne plamy. Gatunek ten jest biernym myśliwym - zanurzona pod wodą, z wystającymi oczami i nozdrzami, czeka na przychodząca ugasić pragnienie zwierzynę. Ofiara umiera najczęściej przez utopienie. Pożywienie tego gatunku stanowią ssaki, ptaki, gady, płazy, ryby i jaja.

Anakonda żółta figuruje w II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej, która reguluje handel ginącymi gatunkami oraz produktami z nich wykonanymi.

Anakonda żółta